Откриха изложба посветена на залесяването на Аязмото
Откриха изложба посветена на залесяването на Аязмото / Пресцентър

Общо 30 фотоса на стари пощенски картички, факсимилета от печатни издания и документи от фонда на Регионалния исторически музей и личните архиви на старозагорците ландш. арх. Тенко Дянков и Николай Гичев показват пътя от Голия ахмак баир до съвременния парк „Митрополит Методий Кусев" в Стара Загора.

Това съобщи кураторът на изложбата Ваня Ценкова от РИМ, по време на откриването ѝ в алея „Стара Стара Загора" на парк „Пети октомври". Фотодокументалната изложба е посветена на уникалното залесително дело на първия митрополит на Стара Загора дядо Методий, от началото на което тази година се навършват 120 години.

„Общината полага усилия за поддръжка и обновяване на дъвесните видове в парка, но разбира се има какво още да се желае. Гражданството активно използва зелените площи и фитнес, тенис и бадминтон площадките, но не винаги пази и поддържа зеленото ни богатство", заяви при откриването зам.-кметът Иванка Сотирова.

По думите ѝ изложбата показва, че духът на дядо Методий се е съхранил и „зелената корона" като символ на града ще се запази.

Стара Загора се гордее с красивите си паркове, градини и алеи, които в последните години бяха почти изцяло обновени. Най-голям е парк "Митрополит Методи Кусев", разположен на площ от 32 000 дка. Зелените площи заемат около 1/3 от общата градска територия и градът в прекия и преносен смисъл може да бъде наречен "Зелен град".

Утре програмата на общината за отбелязване на 120-та годишнина ще продължи в 11,00 ч. с акция за засаждането на 120 иглолистни фиданки в района на бариерата до паркинга до Зоопарка.

На 28 февруари /събота/ от 9,00 ч. в храм „Свети Теодор Тирон" /Парк „Митрополит Методий Кусев"/ Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион ще отслужи Света литургия, а по-късно ще засади ритуално една фиданка.