Откриха депо за оръжие край село Калояновец
Откриха депо за оръжие край село Калояновец / БГНЕС, архив

Депо за производство на нелегално оръжие в село Калояновец е било разкрито при съвместна операция на МВР, Агенция „Митници", Главна дирекция „Гранична полиция" и Областната дирекция в Стара Загора.

Операцията стартира на 17 декември, когато на ГКПП-Калотина, е проверен автобус, тръгнал от София към Германия. В шведски гражданин, пътуващ с документи за продължително пребиваване в България, са намерени късо огнестрелно оръжие, части за него и 4 патрона, а в багажа му са намерени пистолети „Макаров", „Старт" и „ТТ", още два пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат „Калашников", 5 цеви и боеприпаси.

Под ръководството на прокуратурата са осъществени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство.

"Версията не е тероризъм, оръжието е за Западна Европа. Първоначалната информация е, че арсеналът е бил предназначен за поръчкови убийства. Оръжия със заличени номера не се носят за лов", каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Шведският гражданин е задържан с мярка до 72 часа с повдигнати обвинения за притежание и опит за пренасяне през границата на бойни оръжия и боеприпаси без разрешително, съобщи заместник- окръжният прокурор на София-област Кристина Филипова.

Благодарение на изключително доброто взаимодействие с Агенция „Митници", Главна дирекция „Гранична полиция", служителите на ОДМВР - Стара Загора и прокуратурата е установено депото, откъдето е взето оръжието.

При последвала операция на територията на област Стара Загора, в с. Калояновец са претърсени два имота. Там са намерени над 1000 боеприпаса, като 611 от тях са за автомат, а също и заглушители, газови пистолети, като някои от тях са с изтрити номера иса пригодени за стрелба с бойни патрони.

Днес във фургон в двор на къща в същото село са намерени още 33 газови пистолета и 18 - пригодени за стрелба с бойни патрони, ловна пушка - двуцевка, карабини, три заглушителя и 29 картечни пистолета. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия.

Задържани са двама души. Единият е от Стара Загора, бивш военнослужещ, а другият мъж е от Пловдив. Издирва се и братът на старозагореца.

Работата по случая продължава.