/ Деляна Бобева, DarikNews.bg
Обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов все пак отиде на традиционния събор край яз. Копринка.

Прокуратурата публикува доказателства за шпионажа на Малинов (СНИМКИ)

В тази сложна обстановка има два пътя: да втвърдим ситуацията, като правим политически митинги и се занимаваме с политическо строителство. Други искат от Копринка да се отиде в София и да се искат оставки. Ние, ръководството на Движение „Русофили“ се противопостяваме на това, защото го считаме за провокация. Резултатът от това ще е парализа и втвърдяване на позициите на Русия.

Въпреки шпионския скандал, язовир „Копринка“ събира русофили за 16-и път

Единствената цел на всичко което правим, е България да бъде по-силна. Правим го с всички законни средства и така, както ние го разбираме. С тези думи се обърна към близо 15-те хиляди български и руски граждани, дошли на 16-то издание на събора на приятелите на Русия, на училите и работили там председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов.

Деляна Бобева, DarikNews.bg

Съборът тази година беше в чест на 140 годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

Деляна Бобева, DarikNews.bg

„Je suis Николай Малинов“ и „Аз съм русофил, арестувайте ме“ бяха двата най- често срещани на събора лозунги, които издигаха дошлите на него.

Деляна Бобева, DarikNews.bg


Тазгодишното издание на събора на приятелите на Русия бе уважено от петима депутати от управляващата партия, сред които заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и председателят на групата за приятелство с Русия в Народното събрание Красимир Велчев.

Викат шефовете на МВР и ДАНС в парламента заради шпионския скандал

По време на обявяване на част от гостите на събора, имаше освирквания, чуваха се и откъслечни викове скандирания „Малинов“ и „мафия“. Това даде повод на лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов от микрофона да обяви, че „днес е Кръстовден и сме се събрали  да обичаме, а не да мразим“, след което казанлъшки свещеници отслужиха водосвет.

Деляна Бобева, DarikNews.bg

 Сред гостите на събора бяха народни представители от БСП, представители на патриотични организации и гости от Русия. Сред тях бе и депутатът от руската "Дума" Николай Занцов, създател и организатор на Безсмъртния полк.

Мария Захарова: Русия е обезпокоена от обвиненията в шпионаж срещу Николай Малинов

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев изпрати приветствие до участниците в събора. В него държавният глава заявява, че  „съборът е повод да се потърсят съвременните измерения на здравата историческа връзка между нашите два народа, както и че отношенията между тях имат своята солидна перспектива.
Градим мост към бъдещето“, казва в приветствието си президентът Румен Радев.

На събора активисти събираха подписка в подкрепа на задържания в началото на тази седмица и впоследствие освободен, но с повдигнато обвинение за шпионаж лидер на НД „Русофили“ Николай Малинов.