Община Казанлък завърши реконструкцията на микроязовир „Синята река“
Община Казанлък завърши реконструкцията на микроязовир „Синята река“ / община Казанлък

Община Казанлък завърши успешно проекта „Реконструкция на водоизточник-микроязовир „Синята река", землище на с. Средногорово, изграждане на площадка и закупуване на оборудване за противопожарно депо". На 12 август 2015 г. обектът бе въведен в експлоатация, а днес - официално открит от кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

В своето приветствие към присъстващите тя подчерта, че от 29 микроязовира, които се стопанисват от Община Казанлък, „Синята река" е изпълнен съгласно всички европейски изисквания.

Стойността на реконструкцията е 309 000 лв. като 82% от средствата са осигурени от Европейския съюз чрез Европейския фонд за развитие на селските райони, а останалите 18% от държавния бюджет на Република България от Държавен фонд „Земеделие" по Ос 2 „Подобряване на околната среда и селската природа (управление на земята)", Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности.

Чрез изпълнението му са създадени условия за предотвратяване горски пожари в общински и горски територии.

В рамките на проекта е извършено укрепване на язовирната стена, ремонтиран е преливник и основен изпускател на микроязовир „Синята река". Извършени са ремонтни и възстановителни работи по контролно-измерителната система. Изградена е и площадка за противопожарни нужди.

По проекта са закупени и доставени лични предпазни средства за противопожарно депо и за доброволните формирования.
Изпълнител на строително-ремонтните работи е „Девня Трейд" ООД, гр.Варна.

Проектът е бил продължителност 24 месеца и приключва на 15.08.2015 г.

На откриването присъстваха още председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, заместник-кметът Петър Косев, кметовете на Бузовград - Михаил Янушев, и на Средногорово - Коста Меразчиев, представителите на РС ПБЗН - Добрин Добрев, и на РУ „Полиция" - Павлин Коцев, жители на двете съседни населени места. Огнеборци от РС ПБЗН-Казанлък демонстрираха работата на противопожарното депо.