Нов общински дълг за Казанлък?
Нов общински дълг за Казанлък? / netinfo

Заседание на Общинския съвет в Казанлък се провежда днес. Местните депутати ще решават основно финансови въпроси, свъразин с осигуряване на финансиране кандидатстване за различни краткросрочни кредити за довършване на започнати вече проекти, за които към момента няма осигурено финансиране. Отдаването на общинска собственост под наем чрез търг и продажба на земи, са други въпроси от дневния ред на заседанието.


Съветницище ще дадат тежката си дума по предложението на кмета Галина Стоянова за кандидатстване за финансиране от Министерството на инвестиционното проектиране по процедурата за подпомагане на малки населени места за изпълнение на благоустройствени дейности на техническата инфраструктура и проекти със социална значимост. Общият размер на средствата, които могат да бъдат отпуснати е 5 млн. 880 хиляди лева. Парите, за които кандидатства община Казанлък ще се използват за реконструкция на тротоарни настилки в с Крън, Хаджидимитрово, Кънчево, Ръжена, Долно Изворово, Бузовград.

Съветниците ще приемат за сведение и кметския отчет за размера на общинския дълг към 31-ви декември миналата година. Според предоставената докладна, той е в размер на 3 056517лв. През миналата година е погасена главница по кредит в банка в размер на 191 180 лева. Размерът на главницата към края на 2013 година е 1 805 40 лева. Общинският дълг бе резултат от кредит, който общината взе, за да не спира реализацията, въпреки липсата на плащане по оперативната програма на проект за близо 5 млн. лева. Общината е получила аванс по договора с ОП „ Регионално развитие" в размер на 1,6 млн. лева.


Паралелно с отчета за размера на общинския дълг се внася и ново предложение за нов общински дълг за реализация на проект подобряване на физическата и жизнена среда на градския център. Максималният размер на дълга е 1 343 702, 29 лева, със срок на погасяване 12 месеца.


Сред останалите въпроси за разглеждане и решения са приемане на отчет на Общинската програма за закрила на детето и Годишен финансов отчет на общинската фирма „ Балкан -К" ЕАД , както и освобождаване от отговорност на неговия ликвидатор