Николай Ибушев и Цвятко Цветков - новите Почетни граждани на Казанлък
Николай Ибушев и Цвятко Цветков - новите Почетни граждани на Казанлък / netinfo


С пълно мнозинство Общинският съвет на Казанлък прие предложението на Инициативния комитет за удостояване с най- високото отличие на Община Казанлък - Почетен гражданин, на Изпълнителния директор на „Арсенал" АД Николай Ибушев.
С това си решение местният парламент на практика прие мотивите на 536-те граждани от община Казанлък, подкрепили с подписите си предложението Николай Ибушев да стане Почетен гражданин на град Казанлък.
В кратко, но емоциално, изказване кметът на община Казанлък Галина Стоянова прикани съветниците да подкрепят предложението за удостояване с високото отличие на Изпълнителния директор на „Арсенал" АД с мотива, че „трябва да се уважават хората, които са причина градът да върви напред. Такъв човек е Николай Ибушев".

Тя припомни стреса, който назад във времето общината е преживяла при временните кризи на „Арсенал", свързани с евентуалното освобождаване на работници.  Сега „Арсенал" има осигурена работа за своите хора в продължение на 3 години напред. Над 45 млн. лева са инвестициите, които сега фирмата прави за развитие на нови производства и за разширяване на дружеството. Кой сега прави това? -  риторично попита казанлъшката кметица.Тя благодари на общинските съветници за демонстрираната от тях единодушна подкрепа на предложението.
Председателят на групата общински съветници на БСП Васил Самарски честити високото отличие на Николай Ибушев, като му пожела все така уверено да върви напред.
Съветниците с друго свое гласуване одобриха, също с пълно мнозинство, и предложението на Теодора Христова - общински съветник от ГЕРБ , за заслуги и изключителен принос в областта на културата с най-високото отличие на Общината - Почетен гражданин, да бъде удостоен и дългогодишният директор на отдел „Култура" в Казанлък Цвятко Цветков. От името на Общината кметът Галина Стоянова благодари на Цветков за изключителния труд, посветен на езика на Чудомир, доказващ, че именно той е авторът, който е имал най-богатия речник от всички автори в българската литература. Труд, който Цвятко Цветков дарява на Община Казанлък и на музей „Чудомир".


Казанлъшките старейшини единодушно одобриха и  предложенията, внесени от групата на БСП, за вписване в Почетната книга на Казанлък на 4-ма граждани на общината с принос в различни сфери. Това са: дългогодишният директор на ПГЛПТ инж. Рени Червенкова, музикалният педагог Елена Юлиянова, ръководителят на ВГ „Искрица" Стефка Денева и председателката на Тракийското дружество в Казанлък от четвърт век Костадинка Димитрова .
Високите отличия ще бъдат връчени на удостоените на официална церемония по време на тържествената сесия, посветена на града и неговия празник, на 5-ти юни. 
На последното си заседание Общинският съвет на Казанлък отложи за следващото си заседание дебатът по приемането на ново знаме на Казанлък.

Предложението за това бе на Александър Минчев от БСП и подкрепено от кмета на Казанлък.