Нелоялните продавачи на гласове - дар за БСП и ГЕРБ
Нелоялните продавачи на гласове - дар за БСП и ГЕРБ / Д.Бобева-архив
95% от гражданите на община Казанлък не са се сблъсквали с феномена “купуване на гласове”. Останалите 5% са се сблъскали с феномена “купуване на гласове”, но само 0,5% са признали, че са го продали на съответната кауза, която им е платила.

Останалите признали за “ покупката” са взели пари от дадени каузи, но не са ги подкрепили, а са гласували за ГЕРБ и БСП. Тези две формации са били най- облагодетелствани от “нелоялните” продавачи на гласове.

Това съобщи в Казанлък н.с. Алексей Пампоров , социолог от Институт “Отворено общество”.

Той бе ръководител на екипа, извършил паралелното броене на подадените гласове в деня за избор на нов Общински съвет в Казанлък.

В изборния ден в Казанлък в 12 избирателни секции на община Казанлък анкетьори на “Отворено общество” провеждаха паралелно социологическо броене на гласовете и изследваха профила на гласуващите за отделните партии и коалиции.

Купуването на гласове бе един от въпросите на изследването.

Според данните от него, “ сериозни провокации за купуване на гласове от социологическа гледна точка” имало в изборните секции в село Крън, каза Алексей Пампоров.

Причината била изключително подозрителното отношение към анкетьорите, взети дори за “агенти на ДПС” на база подаден фалшив сигнал , който първоначално заблудил дори органите на реда.

Според социолога Пампоров, Казанлък бил далеч по-демократичен град от Сандански, заради много по-малките мащаби на купуване на гласове.

Формацията, спечелила втори по брой гласове в Казанлъшкия Общински съвет- СПС “Защита” била отнела доста от гласовете на рационалната и реализирана част от подръжниците на партия “Атака”.

За каузата на СПС “Защита “ гласували сравнително равно по брой мъже и жени, с добри доходи и образование, както и преобладаващо млади.

Застоя и на практика загубата на ГЕРБ на местните избори в Казанлък се обяснявало и с феномена: “ранен край на гласуването и изчерпване”. Подръжниците на листата на ГЕРБ в Казанлък на практика спрели да се явяват пред урните след 17,30 часа, каза социологът от “Отворено общество”. Гласоподавателите на “Атака” също се били изчерпали рано и още в ранния следобед спрели да ходятдо урните.

В същото време именно след този час се активирали гласоподавателите на СПС “Защита”и коалицията БСП- ПП “Български социалдемократи”.

След този час тези две формации имаха еднакво натрупване на гласове в един и същи часови пояси и еднакво изборно поведение, което е малко необяснимо, допълни Пампоров.

Сред въпросителните около феномена “изборна успеваемост на ФАГО” е натрупването на много техни гласоподаватели в изборни секции в североизточния край на Казанлък.

Феновете на ФАГО не притеснявали да кажат за кого са гласували, за разлика от голяма част от гласувалите за листата на т. н. "оръжейна коалиция".