/ ThinkStock/Getty Images
Некачествено изпълнен ВиК-проект, обхващащ 3 села, е блокирал сметките на община Чирпан, стана ясно след смяната на властта в града на Яворов.

Областният управител закле кметовете и съветниците от община Чирпан

Той е стартирал през лятото на 2013 година в селата Зетьово, Свобода и Гита, като целта е била реконструкция на ВиК мрежата на стойност 18,5 млн. лева. 2 години по-късно селата се оказват в ужасяващо състояние, проектът на практика не е довършен, съдебни дела се водят от фирмите-изпълнители, наложена е и сериозна санкция от фонд „Земеделие”.

Предходният кмет Кичка Петкова не коментираше дали наистина сметките на общината са запорирани и искът към нея надхвърля ли 12 милиона лева. Новоизбраният кмет Ивайло Крачолов потвърди тази информация, че сметките на общината са блокирани и с тях в момента оперира частен съдия-изпълнител.

Всяка втора българска община е с огромни дългове

Водят се съдебни дела, които са до втора инстанция - Апелативен съд-Пловдив, предстои делото да се гледа на трета инстанция, което не освобождава сметките на общината.

Намерена е правна възможност временно сметките да бъдат разблокирани, за да бъдат платени заплатите на служителите, оказало се, че общинските съветници не са взимали заплати от 6 месеца.

Предстоят разговори с фонд „Земеделие” за някакъв изход от ситуацията, която на практика блокира работата на общината. Оказва се, че искове към общината заради недовършени или некачествено извършени проекти има и по други направления.
БГНЕС