Насърчават докторанти с проект за 193 000 лева
Насърчават докторанти с проект за 193 000 лева / DarikNews.bg

За първи път Медицинският факултет към Тракийския унвиверситет печели проект, в помощ на докторантите. Проектът е по програма, която е обявена от Европейския социален фонд и е на стойност 193 873 лева. Той се отнася за разширяване на научния потенциал на докторанти, постдокторанти и специализанти и млади учени в областите: биоорганична химия, молекулярна патологи и полимерни биоматериали.

Целта е да се създадат финансови и материални условия, които да стимулират бъдещата работа на докторантите. Проектът ще се изпълнява две години и обхваща 11 млади специалисти, които са избрани на анкетен принцип. Те ще работят в три модерни лаборатории, една от които е в БАН. Дейностите, които ще се извършат по проекта включват три курса лекции, шест практически обучения по модерна, високотехнологична апаратура, публикации на резултатите в престижни списания, възможности за посещения на научни форуми в чужбина, закупуване на модерни консумативи и реактиви, допълнително финансиране от Европейския социален фонд от 120 лева за всеки един докторант месечно.

Докторантите са една много важна група студенти, но получават ниско възнаграждение и нямат необходимия стимул за работа, коментира зам.-ректора на Медицинския факултет проф. Веселина Гаджева. В момента докторантите във факултета са 28, а месечната им стипендия е едва 450 лева.