Най-добрата Градска пречиствателна станция в България, изградена по ОПОС, е в Казанлък
Най-добрата Градска пречиствателна станция в България, изградена по ОПОС, е в Казанлък / Община Казанлък

Най-добрата Градска пречиствателна станция в България, изградена по ОПОС, е в Казанлък. Това заяви ръководителят на УО на Оперативна програма „Околна среда" Спиридон Александров на церемония по полагане на първа копка за изпълнението на инженеринговите дейности по най-мащабния до този момент проект на Община Казанлък. Това е "Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ - Казанлък", който е на стойност близо 23 млн. лв. и е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.".

Проектирана през 80-те години на миналия век от „Водоканалпроект" - София, реално строителството на ГПСОВ-Казанлък започва през 1984 г. През 2000 г. станцията е открита официално и е въведена в експлоатация. Тъй като е строена в продължение на 16 години, още с откриването й преди 14 години се говори, че оборудването вече е морално остаряло. „Градската пречиствателна станция обаче има изключителен екологичен и социален ефект - подчерта кметът. - Тя пречиства битовите отпадни води на Казанлък - град с 50 хил. жители, и поема пречистените от локалните станции промишлени води на големите казанлъшки предприятия. С функционирането на ГПСОВ се преустановява замърсяването на р. Тунджа. Много важен резултат е, че с нейното функциониране се поддържа чиста вододайната зона на Стара Загора и се подобрява екоравновесието в целия регион.", посочи кметът Галина Стоянова и допълни, че реконструкцията на ГПСОВ е от важно значение за опазване на околната среда в Старозагорска област и за повишаване качеството на ВиК-услугите в общината. Обектът ще даде възможност за реализация на ВиК-проекти, позволяващи включването и на отпадните води от населените места Шипка, Шейново, Крън, Енина Копринка.

Според ръководителя на Управляващия орган на ОПОС Спиридон Александров това е най-добрата пречиствателна станция в България, изградена по ОП „Околна среда". Ефектът от нейната цялостна модернизация ще се почувства осезаемо, особено за жителите на с. Овощник. С новия проект за реконструкция и модернизация на ГПСОВ ще бъдат отстранени биогенните елементи азот и фосфор, ще се намали енергоемкостта на цялата станция, ще се въведе много по-добра автоматизация на процесите и ще се направи третиране на утайките посредством метантанкове и филтърпреси, допълни ръководителят на проекта Кънчо Христов.

Символичната първа копка направиха ръководителят на УО на ОПОС Спиридон Александров, управителят на „ВиК" ЕООД - Стара Загора Радостин Миланов и ръководителят на проект "Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ - Казанлък" Кънчо Христов. А традиционното разбиване на бутилка шампанско в кофата на багера, за да върви безпроблемно строителството, с лекота бе направено от Спиридон Александров.

Община Казанлък е бенефициент по проект "Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ - Казанлък", който се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.". Проектът, одобрен с договор № DIR-51011116-C026 от 08 август 2012 г., е на обща стойност 22 974 967,80 лв., от които 1 387 365,25 лв. собствен принос на Община Казанлък. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 21 587 602,55 лв., разпределена както следва - Кохезионен фонд 17 270 082,04 лв. и Национално съфинансиране 4 317 520,51 лв.

"Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ - Казанлък" е най-машабният инфраструктурен проект на Община Казанлък. След реализирането му ще бъде постигнат огромен социален ефект, защото ще се подобри не само начинът на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК-услугите завсички жители в района на гр. Казанлък и прилежащите населени места.