Мъглижките села в снежен капан, преля реката в Тулово
Мъглижките села в снежен капан, преля реката в Тулово / DarikNews.bg, архив

Пътищата към повечето от селата в община Мъглиж са непроходими. Втори ден в снежен капан остават Сливето, Селци и Борущица, където има човек със съмнения за мозъчен кръвоизлив, но той не може да бъде транспортиран към града или до него да достигнат медицински екипи. Прелива реката в Тулово и заплашва да залее къщите в селото.


Пътищата към мъглижките села, въпреки че са от второкласната и третокласна мрежа не са почистени. Ситуацията е чрезвичайна. Трябва много сериозна техника, но не знам къде са от Областно пътно управление, сигнализира кметът Господин Господинов.

В Борущица има възрастен мъж в изключително тежко състояние. Според описание на близките му той е с мозъчен инсулт. Да стигнат медицински екипи до селото или пък мъжът да бъде транспортиран до болница в града към момента е невъзможно.

Преспи вече са блокирали пътищата и към са селата Ветрен, Юлиево, Шаново и Дъбово. Реката в Тулово, която е приток на Тунджа е преляла. Водата е минала през селския парк и вече е достигнала до няколко от къщите. Очаква се от Стара Загора да бъде изпратена фадрома, за да отбие коритото.

От няколко дни Мъглиж е привършил парите от държавната субсидия за зимно почистване и харчи собствени средства, съобщи кметът. Това е и основния проблем, не само за Мъглиж, а и за тежката ситуация в цяла България. Няма пари, но никой не смее да го каже. Е аз го казвам. Навсякъде парите са привършили и вече даваме от собствените си бюджети, които са много малки, оплака се Господин Господинов.