Мини Марица-изток участва в потушаването на големия пожар в Сакар
Мини Марица-изток участва в потушаването на големия пожар в Сакар / Мини Марица-изток

За потушаването на големия пожар в Сакар планина, разразил се на 26 юли следобяд, „Мини Марица-изток" мобилизира хора и техника.

От рудник „Трояново-3", който е най-близо до мястото на пожара, изпратиха три булдозера, една водоноска, един нафтовоз и един влекач. Цяла нощ булдозеристите Димитър Янков, Петър Кожухаров и Илчо Илчев участваха в изграждането на просека за ограничаване на огнената стихия. Днес продължават техните колеги Иван Матев, Борис Чобанов и Валентин Марчев. От 16 часа в четвъртък, без прекъсване, влекача управлява Теньо Василев, а Иван Гочев смени колегата си Георги Димитров днес на нафтовоза.

От рудник „Трояново-север" се включиха с един булдозер и екип от двама булдозеристи - Николай Петров и Цони Боянов, а рудник „Трояново-1" предостави един влекач управляван от Динко Димитров.

Хората и техниката на „Мини Марица-изток" ЕАД ще останат на мястото на пожара до пълното потушаване на огнената стихия.

„Мини Марица-изток" не за пръв път се включва в пожарогасителни операции. През 2007 г. дружеството предостави техника и човешка сила за гасенето на разразилия се пожар на територията на област Стара Загора. През 2008 година при потушаването на пожара на територията на област Хасково също бяха мобилизирани хора и тежка техника.