Международният фолклорен фестивал на Велико Търново гостува в Казанлък
Международният фолклорен фестивал на Велико Търново гостува в Казанлък / Община Казанлък


19-тото издание на Международния фолклорен фестивал на старопрестолния
град Велико Търново гостува днес и утре в Казанлък. В парк "Розариум" от 19 часа ще звучат мелодиите и ритмите на характерния фолклор от различни континенти.

Днес ще бъдат представени автентични изпълнения от Мексико, САЩ и Чили.
Мексиканските танцьори от "Ballet Folklórico del Municipio de Ensenada" ще представят пред публиката в Долината на розите своя прочит на историята и традициите от северната част на страната.

Американците от "Komenka ethnic dance and music ensemble" ще пресъздадат Карнавала „Марди Гра" - Блажения вторник, празнуван по специален начин в Ню Орлиънс - люлката на джаза.

Пазателите на народните традиции от Чили - "Banda Renacer" идват в Казанлък, в рамките на Великотърновските фестивални дни, с впечатляващо инструментално и танцово шоу.

В петъчната вечер в парк „Розариум" за гостите и жителите на Казанлък ще свирят, пеят и танцуват артистите от фолклорната формация на Колумбия - "Fundacion Colombia Folklore". Техният репертоар обхваща различни културни региони на латиноамериканската страна, представени с ръчно изработени местни музикални инструменти и традиционно облекло.

Великотърновският международен фолклорен фестивал е един от 270-те признати от Международния Съвет на Организаторите на Фестивали за Фолклор и Традиционни Изкуства - ЦИОФФ по света от самото си създаване. През годините форумът си извоюва реномето на един от най-престижните за цяла Източна Европа.