Международен фолклорен танцов фестивал в Стара Загора
Международен фолклорен танцов фестивал в Стара Загора / netinfo

Четвърти Международен фолклорен танцов фестивал ще се проведе на 31 май в Стара Загора.

Участие в програмата ще вземат състави от Лариса - Гърция, Лимасол - Кипър, Радоваш -Македония, Ниш - Сърбия, танцова група от Сливен, ямболските изпълнители от "Ромбана" и старозагорските "Загоре" и "Нашенци".

Участниците ще се включат в шествие от бул."Цар Симеон Велики" към Античния форум.

Два дни преди началото на фестивала в града на липите гръцките гости ще представят книгата "Хранителната култура на Северна Гърция".  Дамска организация от Александруполис е събрала в 400 страници рецепти на традиционни ястия, както и обичаите свързани с тях. Редактор на книгата е председателят на Народно читалище "Николай Лилиев" Крум Георгиев. Той обясни, че има амбицията да издаде трилогия в хранителната култура и на българите от Южна България.

Организатори на Международния танцов фестивал са Община Стара Загора, Съюз на българските музикални и танцови дейци, Общество "За фолклор", Младежки дом Стара Загора и Народно читалище "Николай Лилиев".

За нуждите на форума Общината е отпуснала 15 хиляди лева, а финансовата помощ от Министерството на културата е около 1000 лева.

Откриването на Международен фолклорен танцов фестивал е от 18:30 часа на Античния форум.  И тази година патрон на културното събитие е кметът проф. Светлин Танчев.