Кръпка на балатума виновна за инцидента в казанлъшката детска градина
Кръпка на балатума виновна за инцидента в казанлъшката детска градина / Иван Бонев- Казанлък Инфо

Кръпка на балатума е станала причина 6 годишната Ралица да падне и да счупи жестоко левия си крак на 7-ми ноември в казанлъшката детска градина „Слънчице".
Това е становището на специалната комисия, назначена от кмета на Казанлък Галина Стоянова по случая, огласен от медиите.
Преди месец момиченцето счупи крака си и все още е в гипс, след което му предстои дълго възстановяване.


Две седмици по-късно за инцидента първи съобщиха родителите на Ралица, които настояха инцидента с дъщеря им да бъде изяснен и виновните за това да получат наказанията си. По думите на детето тогава, учителката на групата Губеркова го вдигнала високо и после пуснала на земята.
Според становището на комисията, след спъването на детето в балатума, учителката Губеркова го хванала и сложила да седне.


Кметът на Казанлък Галина Стоянова днес заяви, че становището на комисията е незадоволително и на база дадените обяснения от учителката,родителите и директорката е стигнала до извода, че вината за всичко случило се е на директорката на забавачницата. Затова тя е наложила дисциплинарно наказание на директорката на детската градина Сабрие Петрова, тъй като тя не е направила необходимото да опази живота и здравето на децата.


Наказанието на директорката е превантивна мярка и сигнал към останалите й колеги, които трябва да отстранят своевременно подобни нередности и да знаят, че тяхна е основата грижа за опазване живота и здравето на децата.
На въпрос какви ще са санкциите за самата учителка, Стоянова бе категорична, че тя няма как да налага каквито и да е наказания за Губеркова тъй като не тя е неин работодател.


Преди няколко дни 24 родители на деца от групата на пострадалата Ралица се обърнаха с Открито писмо до кметицата Стоянова в защита на педагожката Губеркова и с молба да бъда публично огласено становището на кмета на Казанлък по случая.