видеокамера
видеокамера / община Казанлък
Видеонаблюдението е най-добрият начин за превенция на нарушения и контрол. Така оцени въвеждането на още 34 камери за видеонаблюдение на входовете/изходите на града кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
 
„При видеонаблюдението няма субективно отношение“, отбеляза Стоянова и припомни притесненията на жителите в ж.к.“Изток“ преди месеци за набези над автомобили, при пазаруване в магазини в района, оплакванията от безразборното движение на каруци и др.
 
 „Всичко това са причини, заради които Общината пое ангажимент да реализира този проект”, обобщи причините за предприетите действия кметът, заради които обеща на съгражданите си по-голяма безопасност, каквато новата система може да даде.
 
Системата за градско видеонаблюдение от тип end-to-end вече е предотвратила телефонни измами и кражби на автомобили в други общини. В Казанлък работят нови 29 обзорни камери, които наблюдават събитията около тях, с възможност за добавяне на аналитични функции като присъствие в зона, пресичане на линии, липса на обекти и др. В тях може да се разпознае достатъчно ясно лице, така че да може да бъде използвано при злоумишлени действия върху други камери.

Други 5 разполагат със система за разпознаване на регистрационни номера на автомобилите. Те ги разпознават дори при движение със скорост от 120 км/ч., с точност над 97%. При тях има възможност за добавяне на черни и бели списъци за издирвани автомобили или за автомобили, на които трябва да се обърне внимание. Така Общината ще разполага с точна статистика за движението и на автомобилите в периметъра на камерите. Всяка от тях е с технически характеристики за дадения участък за наблюдение и възможност да проследява за състоянието на камерите в съседство.
 
Картината от камерите на входовете/изходите на града, голяма част от ж.к.“Изток“, вътрешността на ромската махала „Касмера“ ще бъде проследявана от Общинското звено по сигурността. Данните ще се обработват и съхраняват в два независими data центъра за период от 30 дни, а за регистрационните номера на автомобилите за 60 дни.
 
 
С новите 34 камери към вече действащите по централните кръстовища, оживени зони и паркове в града броят на устройствата за видеонаблюдение в Казанлък става три пъти по-голям.