икона
икона / netinfo
Литийно шествие за посрещането за първи път в града на Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница  ще се състои в Казанлък.

То ще тръгне в 16.30 часа в съботния 13 октомври от Лъвовата чешма на площад „Севтополис“ и ще премине през централната част на града до храм „Успение Богородично“. Там светините ще бъдат изложени за поклонение до 16 октомври. Заедно с Чудотворната икона в казанлъшкия храм за Петковден за първи път ще пристигне и дрехата на Света Петка, дарена на град Русе от румънския град Яш, където почива тялото на Преподобномъченицата Петка.

Заради литийното шествие  ще бъде ограничено движението във времето от 15,45ч. до 16,15ч. по булевардите „23 Пехотен Шипченски полк“ и „Княз Александър Батенберг“ от кръстовището до хотел „Палас“ – Лъвова чешма на пл.“Севтополис“ до кръстовището до Полицията.

В съботния ден от 17.00 часа в Богородичния храм ще бъде отслужена Празнична вечерна служба, водена от Старозагорски митрополит Киприан и за първи път в храм „Успение Богородично“ в Казанлък ще бъде отслужен Акатист към Чудотворната икона от 22,30ч. В събота храмът ще остане отворен за поклонение пред чудотворната икона до 24.00 часа.

На 14 октомври от 8.00 до 9.00 часа ще се състои Утринно богослужение и от 9.00 до 11.00 часа - Архиерейска Света Литургия. Вечерня с Акатист ще бъде отслужена в 17,30ч. На 15 октомври Утринното богослужение и Архиерейска Света Литургия са с начален час 08,30, а Вечернята с Акатист - 17,00ч, а на 17 октомври от 07,00ч. ще бъде отслужен последният от общо четирите Акатист към Чудотворната икона.

За християните чудотворният образ на Скоропослушница е извор на изцеление за онкоболни, спасение от тежки заболявания и житейските трудности.