Казанлък и Луксор с културен обмен
Казанлък и Луксор с културен обмен / netinfo
Кметът на Казанлък Стефан Дамянов бе единственият български градоначалник, който участва в делегацията по официалното посещение на президента на Република България и съпругата му Зорка Първанова в Арабска Република Египет, продължило от 13 до 15 април.

Последният ден от официалната визита се оказва особено ползотворен за сътрудничеството между Казанлък и Луксор. Между управите на двата града има договор за побратимяване от 2006 г. Като продължение на този договор на 15 април в Египет кметът на Казанлък Стефан Дамянов и губернаторът на Луксор Самир Фараг подписаха споразумение за взаимно сътрудничество в областта на културата, науката и културния туризъм.

Споразумението включва обмен на фотодокументални изложби между музея в Луксор и Исторически музей “Искра”-Казанлък, на изложби с оригинални експонати между двата музея, обмен на учени, на официални делегации и др. Инициативите по това споразумение ще бъдат осъществени в периода 2008-2009 г.

"Впечатляващо е числото на туристите, посещаващи ежегодно Луксор – над 4 млн. души от цял свят", разказа кметът. Той е поканил г-н Самир Фараг на Празника на розата тази година, който ще се проведе от 6 до 8 юни.

"Посещението в Египет бе много ползотворно, както в национален мащаб, така и в регионален за община Казанлък", сподели пред журналисти  г-н Дамянов веднага след като кацна на българска земя.