изложби
изложби / netinfo
До 15 септември старозагорци и гости на града могат да посетят две изложби на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в МОЛ Galleria, второ ниво. Експозициите са по повод годишнини на заслужили личности, места и дати от историята на града ни,  реализирани с финансовата подкрепа на Община Стара Загора.

изложби
netinfo

 
Изложбата „Поздравъ от Стара Загора“ е резултат от обявения през месец юли 2017 г. фотоконкурс, посветен на 140 г. от обявяването на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и на Европейските дни на наследството в България. Десет емблематични места от града са представени на картички и снимки от началото на 20. век и през окото на съвременната камера!
 

изложби
netinfo


Старите фотоси са от фонда на библиотеката, а новите са дело на съвременни фотографи и любители. Снимките са придружени с кратък текст, който информира зрителя за историята на сградата или мястото и какво е тя сега.

изложби
netinfo

 
Изложбата „Какво ни завещаха...?” разказва за живота и делото на четирима старозагорски просветители. Избраната тема е подсказана от историческия календар, който сочи, че през 2017 се навършват: 140 г. от смъртта на Захарий Княжески, 180 г. от рождението на Анастасия Тошева, 170 г. от рождението на Петър Иванов, 165 г. от рождението на Атанас Трифонов Илиев. 

изложби
netinfo


Това са дейците на епохата на Възраждането, с принос за културно-просветната обнова на Стара Загора. Общите черти на духовната им близост и мирозрение се определят от здравия и напредничав възрожденски дух на града, утвърдени са в борбата за модерно българско образование, просвета, култура, за възраждането на новия стар град.

изложби
netinfo

 
Изложбите са с генериран QR код и могат да бъдат разглеждани и чрез мобилни устройства.