изложба
изложба / община Стара Загора
Изложба „На фронтовата линия в моменти на затишие" с  фотографии от участието на санитарната част на 12-ти пехотен балкански полк в Първата световна война, ще бъде представена пред старозагорската публика.

Експозицията ще бъде открита на 28 април (сряда) от 17:30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите" – Стара Загора. 

Интересни истории за живота на автора на снимките - санитарен младши инспектор Петко Пейчев, ще разкаже неговият внук - Проф. Людмил Пейчев, декан на факултета по фармация към Пловдивския университет.

Над 21 платна със снимки ще представят живота по време на война. Кадрите са заснети преди повече от 100 години от 24-годишния санитарен младши инспектор Петко Пейчев, който успява да запечата на лента различни моменти от войнишкия живот, на фронтовата линия и по време на затишие, както и дейността на санитарните власти в края на Първата световна война 1917-1918 г.

Инспектор Пейчев е много деен и дори успява да изработи самоделна зъболекарска машина, с която лекува зъбите на войниците.

Изложбата е съвместна проява на Медицински университет - Пловдив, Регионален исторически музей- Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора.

Куратор на експозицията е Райна Антонова.