Две двойки избраха да сключат граждански брак на 14 февруари в Габрово
Две двойки избраха да сключат граждански брак на 14 февруари в Габрово / DarikNews.bg, архив
13 нови семейства ще се родят в Казанлък до края на месец август. С най-много „Горчиво“ и „оттук до края на света“ са двете задаващи се съботи на август - 10-ти и 17-ти, когато 10 двойки ще сключат граждански бракове, съобщи Пламена Терзиева, служител в отдел „Радостни обреди“ на Община Казанлък.

Две други сватби са насрочени за 18-ти август и една за последната неделя на този месец, известна още като „Неделята на Лятото“ - 25-ти август. Според Терзиева, в последните години сезонът на сватбите, също като сезонът на лятото, е леко „бъгнат“, тъй като се е изместил с два месеца назад.

Ако допреди 10 години най-предпочитани за сватби били месеците от май до юли включително, сега най-желаните месеци за бракосъчетания са август и септември. Едно от обясненията за промяната в предпочитанията  са емигрантските процеси и масовите почивки през август и септември за голяма част от българските гастарбайтери. Тенденцията се потвърждава и от факта, че от сключените  от началото на тази година до момент 176 граждански брака, основната част от тях са т.нар. „бързи бракове“, без официалности, много гости и трапези, само с длъжностно лице и най-много родителите на младоженците. Често дори и те отсъстват от събитието. Втори по дял в браковете са  пресъставените бракове от чужбина, на жители на общината.

Наситен сватбарски ще е следващият месец септември, за който отсега има насрочени 15 сватби. Сватбени церемонии са планирани за 1, 6, 7, 14 и 22 септември. В тази статистика не са включени евентуалните „бързи бракове“, които обикновено са от днес за утре или най-много до края на седмицата.

Между 230 и 300 са гражданските бракове в община Казанлък в последните десетина години. Той е средно два пъти по-малък от броя на новородените в общината.

През 2018 г. в област Стара Загора са регистрирани 1157 юридически брака, със 106 повече спрямо предходната година. Три четвърти от всички регистрирани бракове (853) са сред населението в градовете. През 2018 г. средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените в България е съответно 31.8 и 28.6 години. Сключилите брак през 2018 г. във възрастовата група 25-34 години са 48.4% за мъжете и 46.4% за жените.За 85.4% от жените и 84.6% от мъжете, сключили граждански брак през 2018 г., той е бил първи.