Хората на Кунева в Казанлък: Общината  се управлява лошо и без визия
Хората на Кунева в Казанлък: Общината се управлява лошо и без визия / Иван Бонев


Изключително слаба и негативна оценка на едногодишното управление на екипа на ГЕРБ в община Казанлък и на кмета Галина Стоянова дадоха от Движение "България на гражданите".
На нарочна пресконференция в Казанлък, общинският председател на "България на гражданите" Симеон Георгиев мотивира негативната и слаба оценка на общинското ръководство така: "чистка в общината, наемат се хора без квалификация, липса на прозрачност при конкурсите за работа и провеждането на обществените поръчки, селектиране на фирмите при печеленето им, като това са основно близки до ГЕРБ, липсва стратегия и визия за развитието на общината, липсват управленски кадри".
Според представителите на движението на Кунева "в общината в Казанлък се води политика на намиране на работа на нашите хора и бизнес за нашите хора".


Председателят на местната структура на "България на гражданите " изрази недоволството си от политиката на парче по отношение на инфраструктурата в Казанлък и предложи на общината вместо да тегли заеми, за да асфалтира улици, да създаде Гаранционен фонд за подпомагане на бизнеса в района при тегленето на кредити.


От движението на Кунева атакуваха и финансовата политика на общината, по отношение на такса смет, таксите за детски заведения и заплатите на персонала. Лина Попкърстева от общинското ръководство на "България на гражданите" заяви, че увеличението през миналата година на такса смет е ставало на гърба на едни граждани, за сметка на други. Направените от Попкърстева задълбочен анализ на финансовата част от отчета на кмета показвала намаление на персонала на общината и сериозно увеличение на заплатите, в сравнение с предходни години.
Увеличение на просрочените задължения на общината и превъщането й в едно от най- лошите места за бизнес в страната, са другите минуси, посочени от "Бълглария на гражданите" по отношение на едногодишното управление на Казанлък.

Оценката на представителите на движение "България на гражданите" се базира на официалния отчет на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, направен преди месец и половина.

Допълнителен мотив за тази оценка на представители на една от най- новите политическа формации в България е и онлайн анкета, която провеждат активисти на движението в интернет. В нея казанлъчани посочват най- важните проблеми на община Казанлък. Сред тях са: осветление, пътища, инфраструктура, безработица, по данни на председателя на формацията в Казанлък Симеон Георгиев, до момента в анкетата са участвали 250 човека.
Паралелно с анкетата хората на Кунева в Казанлък провеждат и подписка относно необходимостта от институцията на местния омбудсман. 150 са подписалите се в подкрепа на това до днес. Очакванията са , че до петък, когато въпросът отново влиза да дебат в Общинския съвет на града, подписи за местен омбудсман да са положили над 450 граждани.


Казанлъшката структура на "България на гражданите" определи кметския отчет за едногодишното управление на настоящия екип на община Казанлък като "отчет на нищо неслучващото се". Според хората на Кунева в града, ако така се управлява и в следващите 3 години Казанлък ще се зароби и няма да се развива.


От местната структура потвърдиха притесненията си относно над 8 хиляди "мъртви души" в избрателните списъци в община Казанлък. По-рано през деня от общинската адмиинстрация офиицално отрекоха тези твърдения.