Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка”
Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка” / DarikNews.bg
Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка”
60777
Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка”
  • Гражданското общество изигра своята роля за запазването на парк „Бедечка”

Гражданското общество в Стара Загора изигра своята роля в полза на запазването на парк „Бедечка", заяви кметът Живко Тодоров. Коментара му бе по повод предложението, което ще направи на предстоящата сесия на Общинския съвет-актуализация на Общия устройствен план, чрез която ще се защити обществения интерес за запазване на парка при граници: ул. „Августа Траяна" на юг, алеята на предприятие „Труд" на север, ул. „Иван Вазов" на запад, ул. „Хан Тервел" и пътя за с. Люляк на изток, като в указаната територия се предвиди парк. Тези земи са реституирани с решение на Общинския съвет от 11 септември 2003 г. От общата паркова площ 429 дка са върнати 305 дка.

По думите на кмета е важно да бъде защитен обществения интерес и тази територия, която е близо до центъра на града, да остане зелена зона. „Избрахме да тръгнем по трудния път, но той е правилния-дори да трябва Община Стара Загора да даде сериозни суми, но да запазим парка. Една малка част, в която и сега има постройки ще остане извън зелената територия", каза още Тодоров.

Предвижданото застрояване на прака би струвало на общината много по-голям финансов ресурс, обоснова се още кметът. "Разходите по благоустрояване на един нов жилищен квартал - улици, канализация, осветление и др. са в пъти по-големи за общината, отколкото заплащането на терените или предоставянето на друга земя".

В прикачения звуков файл чуйте още от мотивите на кмета Живко Тодоров.

Предложението на кмета ще се гледа на сесията на 31 януари. Ако то бъде прието, предстои проектиране на терена и спиране на действието на сегашния Общ устройствен план. Ще бъде направена нова оценка на терените като част от паркова зона.

Предложението на кмета не е обсъждано на Председателски съвет и не е коментирано с групата на ГЕРБ в Общинския съвет.