Гледат делото за Музея на религиите на 11 април
Гледат делото за Музея на религиите на 11 април / Dariknews.bg, архив

Първото заседание на Апелативния съд в Пловдив по делото за собствеността на Музея на религиите в Стара Загора ще се състои на 11 април. Делото бе образувано след като Главно мюфтийство обжалва решението на Окръжния съд в Стара Загора, взето в края на миналата година.

Старозагорските магистрати постановиха, че Главно мюфтийство няма основание да претендира за собствеността на сградата, която бе реставрирана по европейски проект.

Документацията по делото е пристигнала в Апелативния съд в Пловдив на 24 февруари. Два дни по-късно - на 26 февруари тричленен състав на гражданско отделение разглежда делото и излиза с определение, което не подлежи на обжалване.

С него е насрочена дата за първото заседание на съда и се отхвърля отправеното от Главно мюфтийство искане за допълнителен разпит на свидетелка, която да детайлизира и прецизира обстоятелствата около отнемането на джамията през 1975 г. Освен това Главно мюфтийство претендира и за възстановяване на разноските, които са направени по двете дела.

Като ответник по жалбата им е посочен министърът на регионалното развитие, представляван от областния управител на област Стара Загора. Помагачи са Министерството на културата и Община Стара Загора.

И трите институции са изпратили писма, с които настояват съдът да отхвърли жалбата на Главно мюфтийство и да остави в сила решението на първата инстанция.