Фестивалът на розата се открива в Европейската нощ на музеите
Фестивалът на розата се открива в Европейската нощ на музеите / организатори

Фестивалът на розата, традициите и изкуствата в Казанлък се открива на 19 май, датата, на която Европа чества нощта на музеите, историята и традициите.

Програмата ще продължи до 24 юни, а отделните седмици са посветени на елементите на природата - огън, вода, въздух, земя и на българския символ- розата.По време на фестивала в Града на розите ще се представят българските традиции и техните интерпретации в съвременното ни изкуство.

Празничната програма стартира с минифестивала „ОпеРОЗА" - посветен на Емануил Манолов - автор на първата българска опера, написана специално за Казанлъшкия оперен театър и затова неговият акцент ще бъде върху българската класика и нейните съвременни интерпретации.

„Нестинарка" в изпълнение на Арабеск ще постави началото на седмицата , посветена на огъня и с предстоящия празник - на светците „Константин и Елена."Темата ще продължи до 26 май с музиката на „Оратница"/чието има означава „Пречистване с огън"/, с концерт на Теодоси Спасов и огнените танци на„Дивинитас".

В празничната програма на Казанлък има музика за всички - от почитателите на етно и джаз, до тези на камерната музика, а също open air спектакли, карнавал, флаш моб, пленери, изложби, уъркшопи, демонстрации, чествания, дегустации и конкурси.

На Фестивалът на розата в Казанлък гостите от цялата страна и чужбина ще могат да се докоснат до живата традиция на Розовата долина и до позитивната енергия на българското изкуство в продължение на повече от месец.

Пълната програма може да бъде видяна на сайта на Община Казанлък.