Фен на „Берое“ ръководи администрацията на италианската община Болоня
Фен на „Берое“ ръководи администрацията на италианската община Болоня / Община Стара Загора

Главният секретар на италианската община Болоня Лука Угочонни е заклет фен на старозагорския футболен тим „Берое" още от времето, когато старозагорци поставят на колене италианския гранд „Ювентус" в домакински мач на 24 октомври 1979 г. Италианецът все още пази спомен за осминафиналите за КНК, които изправят неизвестния провинциален тим „Берое" срещу най-именития отбор на Италия в онези години, когато на практика там е събран целият национален отбор на страната. Повече от 35 години са изминали оттогава, но мачът и до днес се счита за един от най-големите успехи на българския клубен футбол изобщо.

Връзката на Лука Угочонни със Стара Загора и „Берое" стана ясна по време на посещението на старозагорския му колега Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора, в Болоня, столица на едноименната провинция и на регион Емилия-Романя, смятан за един от най-богатите в Северна Италия. От името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за там вече пътуват сувенири от града и различни фенски артикули на ПФК „Берое", посветени на неговата 100-годишна история, която се отбелязва тази година с редица събития.

В Болоня се проведе Дванадесетата практическа конференция на Националната асоциация на секретарите на общини в Република България, в която участваха представители на 25 общини.Те обсъдиха възможностите за сътрудничество между български и италиански общини, обмяна на опит и положителни практически решения при въвеждане на комплексно административно обслужване в Република България. Домакин на срещата, която се проведе от 11-ти до 18-ти юни т.г. бе именно Лука Угочонни, който изненада всички присъстващи с показания интерес към Стара Загора и местния ПФК Берое.