Европа критикува новия Закон за културното наследство
Европа критикува новия Закон за културното наследство / Д.Бобева
Европейската комисия има особено негативна оценка по отношение на подготвения от българската страна нов Закон за културното ни наследство.

Това заяви в Казанлък - Руско Русев- директор на дирекция “Музеи, галерии, изобразителни изкуства” към Министерство на културата.

Според него е повече от наложително спешното приемане на нов, съобразен с европеските изисквания и критерии нов Закон за културното наследство, в който ясно трябва да се регламентират ангажимените на държавата по опазването на безценното ни богатство.

Русев, заедно с представители на близо 40 различни музеи в страната, експерти , научни работници от БАН, участват в започналата двудневна първа национална среща в Казанлък по проблемите на мемориалните музеи.

В рамките на националната среща специално внимание се отделя на задачите и дейностите, свързани с въвеждането на Единния софтуер за управление на музейните фондове. Участниците във форума имат възможност да се запознаят и с първите две книги от библиотека „Музеология 21”, които Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” отпечата през 2007 г.

Общо 15 са пленарните доклада на представители на мемориалните музеи от страната, които са включени във форума. Специален акцент в тях са музейните образователни програми.

Представители на бранша изразиха сериозна тревога и от факта, че за голям процент от подрастващите музеят е непозната територия.

В първия ден на форума на сериозна дискусия бе подложено и отношението на общинските власти по опазване на културно историческите паметници в техните райони.