кметове
кметове / DarikNews.bg
„Дънди Прешъс Металс Челопеч“ няма да пристъпи към подписване на договор за търсене и проучване на площ „Свети Никола“ и няма да се реализират бъдещи възможности, свързани с добив на злато.

Позицията си канадската компания изрази в писмено в становище, което стана ясно в края на срещата между кметовете от региона и областния управител Гергана Микова.

В официално становище, изпратено до Областна администрация, от дружеството заявяват: „“Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД няма да пристъпи към подписването на договор за търсене и проучване на площ „Св. Никола“ с Министерството на енергетиката. Изразяваме съжаление, че така една възможност за добавяне на знание към Националния геофонд на страната и бъдеща възможност за региона няма да бъде реализирана“.

Кметовете на Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Чирпан и Братя Даскалови заявиха своето категорично несъгласие с  намеренията за проучване на компанията за добив на злато в региона, на площ от 155 кв км и настояха да се прекрати даденото за това разрешение на компанията.

Разрешението от Министерството на енергетиката за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Свети Никола“, която се намира на територията на областите Стара Загора и Пловдив, е от 13 декември 2019 година, припомни кметът Живко Тодоров и уточни, че общините са били уведомени писмено на 20-21 януари 2020 година.

„Общините не са субект, за да жалят документа. На този етап единственото, което можем да направим е да сверим данните по кадастралната карта“.

Категоричното си несъгласие с намеренията на компанията да извърши проучвания в региона за добив на злато, кметовете записаха в декларация, която ще изпратят до ангажираните институции.

„Ние сме солидарни и единни по въпросите, свързани с екологията. Не сме безразлични към съдбата на нашия регион и заставаме на страната обществения интерес“, добави Тодоров.

За евентуалната вреда на природата и застрашаване здравето на хората от региона са предупредили експерти, а темата е била обсъдена на няколко информационни срещи, които са проведени до момента с жители от засегнатите райони. На тях хората са изразили притеснения и категорично несъгласие с бъдещите намерения на фирмата.

Десетки старозагорци също изразиха позицията си в протест пред сградата на областна администрация, където бяха уведомени и за отказа на фирмата да предприеме бъдещи действия в региона.