камерна опера
камерна опера / netinfo
На 17 ноември /събота/ от 16,00 ч. на Камерна сцена 234 в Държавна опера-Стара Загора ще се представят две камерни опери – „Медиумът“ и „Телефонът“ от композитора Джан Карло Меноти. Режисьор е Огнян Драганов, диригенти са Виктор Крумов, Петър Тулешков- НМА, сценография и костюми Теодора Джамбазова, мултимедия Пламен Асенов, участват солисти на Държавна опера-Стара Загора и студенти от НМА, камерен оркестър.

Двете камерни опери бяха представени на 22 май, на Антична улица в Регионален исторически музей- Стара Загора като съвместна продукция на НМА"Проф. Панчо Владигеров" и Държавна опера-Стара Загора, участваха студенти от класа по актьорско майсторство на Огнян Драганов в академията.
 
„ Медиумът“ е кратка /едночасова/ драматична опера в две действия по текст и музика на Джан Карло Меноти. Първата професионална продукция на операта е съвместното представяне с операта „ Телефонът“ през февруари 1947 год. в Ню-Йорк от Балетното дружество. През 1951 год. Меноти реализира  с помощта на режисьора Александър Хамид, филмова версия, наподобаваща „ черно кино“, с участието на Анна Мария Албергети. На 12 декември 1948 г. се появява и телевизионна продукция с участието на Мари Паурс по телевизионния канал Студио 1. Операта е заснета и за Австрийската телевизия.
 
„Телефонът“ или „ L,amour a trois“, е комична опера в едно действие по текст и музика на Джан Карло Меноти.Тя е написана за продукция на „Балетното общество“ и е представена за първи път в един афиш заедно с „ Медиумът“, а в Метрополитън Опера има един спектакъл на 31 юли 1965 год.Операта е филмирана за австрийската телевизия през 1956 г. , а  американската продукция през 1988 г. е с участието на Упи Голдбърг.