Две африкански бодливи свинчета са новата атракция в старозагорския зоопарк
Две африкански бодливи свинчета са новата атракция в старозагорския зоопарк / Община Стара Загора

За първи път посетителите на старозагорския зоопарк ще могат да видят на открито двете африкански бодливи свинчета, които са в града на липите от ноември миналата година. От 16 юли те са настанени в нова клетка от 150 кв. м и са съседи на щраусите Петьо и Петя.

Новият им дом е видимо укритие, обяснява директорът на зоопарка доц. д-р Радослав Михайлов. Африканските бодливи свинчета са предимно нощни животни и заради способността им да прокопават големи тунели, подът е добре укрепен с каменни късове и мрежа. Използваната технология ще позволи между камъните да поникне растителност, за да се доближи обстановката максимално до естествената им среда на живот.

Бодливковците, както ги наричат всички, пристигнаха в Стара Загора от зоопарка в Плевен и все още си нямат имена. Те са със спокоен нрав, но от тях в природата бягат дори лъвовете, казва директорът на зоопарка. Бодлите им са опасни, тъй като носят голямо количество вредни микроорганизми, които предизвикват инфекция в организма на противника.

Африканските бодливи свинчета живеят до 15 г. и могат да достигнат до 27 кг. Те наподобяват язовеца, но са от рода на гризачите. Двата екземпляра в старозагорския зоопарк са около 10 кг. и са млади животни, които с удоволствие похапват царевица, тикви и кореноплодни.

Чувстват се комфортно при по-висока температура на въздуха и затова през студените месеци ще бъдат прибирани на топло.

В новия си дом бодливковците съжителстват успешно с гарвана Коко, който се установи за постоянно в зоопарка, след като бе лекуван в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани". Той бързо се е привързал към африканските бодливи свинчета и с интерес проследява всяко едно тяхно движение.