документи
документи / Dariknews.bg
Сигнал до прокуратурата за безстопанственост на управителя на общинското дружество „Мересев“ Таня Славова е подаден днес от името на Временната комисия за ревизия на дейността на дружеството към Общинския съвет.

За това информира председателят на комисията общинският съветник Янко Янков, според когото докладната е подписана от членовете на комисията, с изключение на представителите от групата на ГЕРБ.

"Мересев" ЕООД - Стара Загора е общинско дружество, създадено през 1954 г. като кооперация за заетост на лица с увреждания, което му дава статут на специализирано предприятие за трудоустроени лица. 

Проверката установила, че дружеството, което изпълнява и социална функция, е на загуба от около 90 хиляди лева. Установени са редица нарушения като едно от най-фрапиращите е, отдаване под наем на част от имот, който обаче се използва целия от наемателя.

За да се прекрати подобна порочна практика занапред, Янков ще предложи да бъде създадена Постоянна комисия за проверка на общинските дружества, пред която управителите да се отчита на всеки три месеца.

Общинското дружество „Обредни дейности“ също е на загуба, отчитат от комисията, но каква ще бъде съдбата му ще стане ясно след една година. В този период от комисията се ангажираха да бъде прекратена порочната практика за подаване на информация за починали хора към останалите траурни агенции в града.

Общинското дружество „Автосервиз на здравните заведения“, което вече е с нов управител, започва да развива своята дейност добре и от комисията  изразяват надежда да заработи на печалба.

Контролът в общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ е изключително занижен, контрольорът е изготвил само един доклад за състоянието му до момента, а в същото време за около две години е получил възнаграждение от около 25 хиляди лева. Това е само една от  причините да бъде прекратен и договора на контрольора на дружеството, информира председателят на Временната комисия към Общинския съвет за проверка на дружеството Димитър Чорбаджиев.

Той отчете, че превозвачът е на счетоводна загуба, изготвени са препоръки за оптимизиране на дейността му като една от тях е да бъде създадена нова транспортна схема в града, чрез която дружеството да заработи по-ефективно. Уверение, че в новия бюджет ще бъдат заложени средства за нова схема са дали от общинска администрация.

Седем са били кандидатите за поста управител на дружеството, като шест от тях са допуснати за участие в конкурса.