Да се направи анализ на бизнес средата в региона предлага Клубът на работодателя
Да се направи анализ на бизнес средата в региона предлага Клубът на работодателя / организатори

Мониторинг и анализ на макроикономическата динамика, политическия риск и бизнес средата в Стара Загора, като основа за по-добри инвестиционни решения, може да бъде изготвен от „Индъстри Уоч", стана ясно на заседание на Клуба на работодателя.

„Индъстри Уоч" е изследователска и консултантска компания, участвала в създаването на „Икономическа зона Тракия" в Пловдив и два клъстера, която е привлякла досега над 1 милиард инвестиции и е открила над 15 000 работни места.

Председателят на работодателската организация Димитър Янков информира колегите си за резултатите от тревожна статистика, която се отнася за нашия регион-причина за отлив на инвеститори. На първо място е бързият ръст на средната работна заплата на годишна база през последните пет години. От 7 600 лв. през 2010 г тя е достигнала до 10 600лв. през 2015г., което се дължи предимно на държавните „ТЕЦ Марица-изток 2" и „Мини Марица- изток", както и на завод „Арсенал" в Казанлък. За сравнение в Пловдив в момента е около 9000 лв. Вторият тревожен фактор е големият спад на икономически активните работници на възраст между 15 и 64 години /условно/. По официални данни коефициентът на заетост спада рязко от 64% на 58% през последните 5 години на фона на намаляващо население и растяща икономика и увеличение на този процент в други региони. Броят на безработните, записани в бюрата по труда в региона, е намалял от 16 хил. на 14 хил., но процента на безработицата е скочил от 5% на 11%. Това се получава, защото е намаляло икономически активното работещо население, което е база за изчисляване на този процент. Лицата с основно и по-ниско образование остават постоянно 18.3% през последните години, което е проблем за инвеститорите, тъй като те не са убедени, че ще открият достатъчно квалифицирана работна ръка в региона.

На заседанието на Клуба на работодателя беше представено предложение с бюджет за изследване на възможностите на Стара Загора да се развие като инвестиционна дестинация, изготвено от „Индъстри Уоч". Възможно е към зоната, чието име бе предложено да бъде „Загоре", да се присъединят Казанлък и Раднево.

Председателят на общинския съвет Емил Христов, който също присъства на форума на работодателската организация, заяви готовност предложението да бъде обсъдено с кмета Живко Тодоров, като то бъде финансирано от Община Стара Загора и заложено в Бюджет 2017.