Българското семейство да бъде издигнато в култ, настояват жените от ВМРО-БНД
Българското семейство да бъде издигнато в култ, настояват жените от ВМРО-БНД / DarikNews.bg

Българското семейство трябва да бъде издигнато в култ. Към момента около 55% от мъжете до 35 години нямат желание за брак и деца. Причината е несигурността и високата безработица и поради тази причина те отлагат сключването на брак. Това е мнението на Националната женска организация на ВМРО-БНД и „България без цензура".

Според тях страната ни е изправена пред демографски срив. Данните от направено проучване доказват, че 16-годишно момиче от ромски произход с 3 деца, взима 16 вида помощи, които възлизат на над 1100 лева месечно. От женската организация са категорични, че е недопустимо социалните помощи да бъдат начин за издръжка.

Според тях трябва да бъде създадено Министерство на майката, детето и семейството, тъй като Агенция „Закрила на детето" е неработеща и трябва да бъде закрита. Нужен е и Фонд за подпомагане на майката, детето и семейството, който да подкрепя семейства в риск.

Едно от предложенията им е да се стимулира раждаемостта, като за второ дете майката да получава 350 лева месечно, докато детето навърши 7 години, както и помощите за деца да бъдат давани във вид на ваучери.

„България без цензура" ще внесе предложение да бъде направена ревизия на ТЕЛК-вите решения от последните 10 години. Има населени места, в които 90% от ромските деца са с диагноза астма, а в селата около Кърджали и Хасково голяма част от хората са глухи, обясниха от партията.