/ ThinkStock/Getty Images
Жалба в Административния съд в Стара Загора против решението за бюджета на Община Братя Даскалови, внесоха четирима общински съветници и двама кметове от БСП и Местната коалиция „Заедно за община Братя Даскалови”. Финансовият план бе в дневния ред на две заседания на местния парламент.

„На 30-ти януари бяха направени предложения за ремонт на улици и мост, финансиране на спортен клуб, зала и ограда, те не бяха подложени на гласуване. По този начин се процедира и на 9-ти февруари, когато предложихме правомощията на кмета на общината да бъдат изпълнявани след решение на местния парламент.

Същевременно приетият с мнозинство ремонт на кметството в с. Плодовитово не е отразен в бюджета.”, това заявиха общинските съветници от БСП.

Местните старейшини не приемат хаоса, в който е обсъждан и гласуван финансовия план на общината. Материали за извънредното заседание на 9-ти февруари не са им предоставени нито предварително, нито непосредствено преди самата сесия, когато заседават постоянните комисии с една точка – бюджета на общината.

„Не беше дадена и възможност на кметовете на кметства да упражнят правото си на съвещателен глас.”, поясниха жалбоподателите, които недоумяват действията на председателя на Общинския съвет.

„За нас ограниченото ни право да правим предложения, а направените - да не се подлагат на гласуване е в противоречие със закона и с принципите на демократичност, установени в правовата ни държава.”, категорични са общинските съветници.

Според жалбата Решението за бюджета №393/9.02.2018 г. е изцяло незаконосъобразно, прието при грубо нарушение на процедурата