Болницата кандидатства с проект за пребазиране на АГ клиниката
Болницата кандидатства с проект за пребазиране на АГ клиниката / DarikNews.bg, архив

Днес е крайният срок, в който болниците трябва да представят проектите си за инвестиционни намерения, с които ще се кандидатства за капиталови субсидии в Министерството на здравеопазването. УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович" Стара Загора ще кандидатства с четири проекта. Един от тях е за пребазиране на Клиниката по акушерство и гинекология. Именно заради него варненската фирма "Фрибул", спечелила обществената поръчка, изпрати писмо до медиите, в което твърди, че няма как в толкова кратък срок да се изготви качествен технически проект.

Обществената поръчка е обявена на 6 февруари. На 18 февруари фирмата е информирана, че е класирана на първо място, а вчера е трябвало да бъде сключен договорът. Представител на фирмата обаче не се е явил в болницата.

„Според администрацията на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"АД пълен технически проект трябва да се изработи за по-малко от 24 часа ???!!! Какво ще е качеството на този проект?
Няколко факта:
- Сградата е първа категория заради радиологията ( ако няма такава е втора категория )
- Задължително подлежи на надзор в проектирането
- Термин Пребазиране в ЗУТ няма
- Терминът и същността на проекта е Промяна Предназначение от кухня в Клиника по акушерство .... и клиника по неонатология...
- Задължително се работи на основание на пълна със съгласувателни печати от инсталационните предприятия ВИЗА за проектиране, съгласувана най-малко с: Подземен кадастър на Общината, ВИК, Електроразпределителното дружество, БТК/Виваком, Газоразпределителното, ако е газифицирана болницата, Военните, Писмо от РИОСВ за инвестиционни намерения, Копие от действащ ПУП
- Проектът ще бъде с Разрешение за строеж и пълна документация по Наредба 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти
- Достъпността налага конструктивни намеси - асансьори, рампи, вертикална планировка
- Важно! - Има ли по едно стълбище във всяко отделено с делатационна фуга тяло? Ако не, следва да се изпълнят пристройки на подходящи места с аварийни и противопожарни стълби", се казва в писмото, разпространено до медиите.

„Представител от варненската фирма не се е явил, за да направи техническо заснемане и да получи необходимата проектна документация. Ако те имаха намерение да спазят сроковете за проекта, можеха при обявяване на поръчката да дойдат и да получат документацията. Да си заснемат сградата. Не е вярно, че сградата се строи с разрешение от военните. Това отпадна през 1972 година. В момента чакам да се яви представител на втората класирана фирма "АРТ Студио", за да подпишем договора", каза за Дарик изпълнителният директор на болницата доц. Йовчо Йовчев.

Според него няма опасност проектът да не бъде готов. Имало е фирма, която е изготвяла проект за пребазиране на Клиниката, но на 28 януари се е отказала от авторските си права, което е забавило обявяването на нова обществена покана.

Останалите проекти, с които старозагорската болница ще кандидатства пред Министерството на здравеопазването са готови.