Близо 38 хиляди са посетили РИМ и музейните обекти
Близо 38 хиляди са посетили РИМ и музейните обекти / Dariknews.bg,архив

Без задължения и с положителен преходен остатък от близо 34 300 лева приключи 2014 година Регионалният исторически музей в Стара Загора. Сумата е от собствени средства-неусвоена част от дарения, от договори за археологически проучвания, финансирани от частни инвеститори и др.

С 574 036 лева е разполагал музеят през изминалата година, като държавното финансиране е било 288 400 лева, а с 82 521 лева е дофинансирала културната институция община Стара Загора. Собствените приходи на музея от такси, наеми, продажби, договори за археологически проучвания и др. са 130 712 лева.

Общо 37 809 туристи са разгледали старозагорския музей и музейните обекти, като 2 886 от тях са чужденци. 6 000 души са посетили Античния форумен комплекс по време на художествено-историческата възстановка "Тервел и областта Загора" и в рамките на 7-ия фестивал на "Различният поглед".

През изминалата година музейните специалисти са уредили 15 изложби, а РИМ Стара Загора е бил домакин на 18 временни гостуващи експозиции.

От ръководството на музея разчитат тази година да бъде осигурено финансиране за археологически разкопки, за издаване на съвместен с двете библиотеки албум с войнишките паметници в Старозагорско. Предстои 32 х. фондови единици да бъдат инвентаризирани и дигитализирани, а една от основните цели е значително да бъде повишен броя на посетителите на РИМ и музейните обекти.