Бедрос Азинян пак в челото
Бедрос Азинян пак в челото / Д.Бобева- архив

 Казанлъшкият фотограф- художник Бедрос Азинян ще е единственият българин, който ще представя страната ни в  първото издание на Worldwide Photography Gala Awards / Международен конкурс за аматьори и професионални фотографи/, състезаващи се за наградата „Фотограф на годината" и „Грант за хуманитарна документална фотография". Призовете в  световния конкурс са осигурени от  WonderPick Gallery.

Той ще участва с две свои фотографии, в категория "Портрети и фигури". Избран е за участие след селекция от 3180 фотогпафи от цял свят.

Организацията WPGA присъжда награди на талантливи фотографи, с цел подпомагане на бъдещата им кариера. Печелившите творби се публикуват в сайта на галерията, където освен, че могат да бъдат видяни  и закупени.

Също така WPGA подпомага и редица хуманитарни каузи. Настоящият конкурс подкрепя международната организация „Спасете децата", като 10% от приходите за участие и 40% от продадените творби ще бъдат предоставени на тази организация.

В първото годишно издание на този конкурс  са получени 3180 творби от 47  държави, сред които и България.  187 от тях от   23 страни  са номинирани като финалисти.

 Конкурсното жури, отсявало творбите на кандидат-участниците в международния конкурс  е от  фотосветила в световен мащаб: Сюзън Задех - издател на списание Eyemazing, Крис Стиил Перкинс - от :Магнум", Тим Андерсон - издател на Ред Дог журнал и Брукс Йенсен - издател на Ленсуърк.

 

Откриването на изложбата с номинираните творби ще се състои през месец март 2010 в Мадрид. Пак през март предстои издаването и на Годишник на фотоконкурса, в който ще бъдат публикувани наградените творби.