/ iStock/Getty Images

Казанлъшкият бизнес да подпомогне тримата млади български физици от школата на учителя Теодосий Теодосиев, които са поканени на стаж в лабораторията на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, Калифорния, призовава кметът Галина Стоянова.

физици
община Казанлък

Първите трима стажанти, които ще заминат за Калифорния, са топ медалистите на страната от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката - Александър Глушков, Александър Проданов и Стилиян Иванов.

физици
община Казанлък

Това е първият по рода си летен стаж за български таланти в областта на физиката, с помощта на световно известния физик Попминчев - също възпитаник на Теодосиев и почетен гражданин на Казанлък.

Казанлъшки ученици са първите българи на стаж за млади физици-олимпийци в САЩ

Идеята за сътрудничество между школата на Тео и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към Popminchev Labs се ражда през тази година и авторите й незабавно пристъпват към нейната реализация.

физици
община Казанлък

"Трябва да подкрепяме младите български надежди, защото те са нашият капитал. Те са бъдещето, което поема щафетата на науката. Няма по-значим фактор за развитието на обществото ни от образованието и аз съм горда,че тези деца са именно от Казанлък“, категорична е Галина Стоянова.

Необходимата сума за трите момчета и Тео е общо 15 000 щатски долара.
 
Сметки за дарения за стаж на ученици от ППМГ в Казанлък в Сан Диего - стаж в Попминчев лабс
Банковата сметка за дарения от България е:


Титуляр на сметката: Фондация "ТЕО"
Банка ДСК АД
Клон: Казанлък
BIC: STSABGSF IBAN:
BG41STSA93000021850154