/ Дарик Добрич
Един от най-известните учители в България - Теодосий Теодосиев, създал собствена школа за обучение по физика и „произвел“ много шампиони на световни олимпиади и състезания, бе гост на Добрич.

Той се включи в тържеството, което Общината организира в навечерието на 24 май, за да почете педагозите със значими постижения.
 
Теодосиев произнесе кратко слово пред аудиторията в Концертна зала „Добрич, в което припомни първите думи на Библията: „В началото бе словото“ и категорично отбеляза, че всички трябва да четат, включително тези, които се занимават с точни науки.

Причината, според него е, че „така децата натрупват понятиен апарат. Те трябва да знаят значението на думите, а и не може празен мозък да прави открития“, каза Теодосиев. Нормата, която трябва да покрият учениците, е до IX клас да са прочели поне 1 000 книги по 600 страници.
 
Педагогът бе категоричен, че България не е малка страна, защото постиженията ни са повече от тези на други по-големи държави. Според процентовото съотношение на нашия народ спрямо земните жители, физикът е изчислил, че следва поне веднъж на десет години да имаме абсолютен първенец в глобална олимпиада, а ние реализираме много по-добър резултат и сме една от 17-те страни в света, които имат абсолютни първенци – по математика, информатика, физика. Той даде редица примери за наши ученици, които работят в различни точки на света и са направили значими научни открития, свързани с лазерите, компютърната архитектура и др.
 
„Българската майка ражда умни деца“, каза Теодосиев. „България е в златния духовен милиард на света, остава да влезем в материалния милиард“, завърши словото си той.

Теодосиев в добричката гимназия

При гостуването си в Добрич, Теодосий Теодосиев се срещна и с ученици от гимназия „Райко Цончев“. Те го изненадаха с предложението си да посетят школата му над село Бъзовец, Казанлъшко и да помогнат с доброволен труд за почистването на терена около сградата, която той ремонтира.

Идеята им се родила в часовете по иновативния предмет Ние и светът, когато гледали и коментирали двете части на документалния филм „Последната крепост“, главен герой в който е учителят на златните световни физици.

Десетокласници предложили да отидат на собствени разноски до Казанлък и с безкористен труд да подкрепят каузата за превръщането на изоставено селско училище в
школа за подготовка на физици.

Директорът на гимназия „Райко Цончев“ д-р Маргарита Христова съобщи, че Теодосий Теодосиев е приел с радост предложението и предстои в близките седмици пътуването да бъде планувано, а по-късно и реализирано.
Днес учениците от IX и X клас ще изнесат открит урок, който е вдъхновен от филма за Тео, наречен „Излишният човек – образи от литературата и съвремието“.

Теодосиев в добричката гимназия