компютър графика бизнесмен ръка химикалка
компютър графика бизнесмен ръка химикалка / ThinkStock/Getty Images
Трима ученика от девети и десети клас на Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък ще имат възможността и привилегията да бъдат първите българи, на стаж за млади физици- олимпийци в Експериментална школа  по свръхвисоки лазерни и рентгенови технологии на проф. Теньо Попминчев- „Попминчев“ в Сан Диего, САЩ.

Това са деветокласниците Александър Проданов и Александър Глушков и десетокласникът Стелиян Иванов. Заедно с тях през първата седмица от триседмичния им стаж в Америка ще бъде и златният български учител по физика Теодосий Теодосиев.Новината бе съобщена лично от проф. Попминчев, през специализирания сайт на фондацията, основана от бивши възпитаници- физици на учителя Тедосий Тедосиев- фондация ТЕО.

Предварително определените дати за визитата са от 26 август до 14 септември.

Идеята за обучението е на проф. Попминчев, който е Почетен гражданин на Казанлък през 2018 година и потенциален кандидат за Нобелова награда по физика, в областта на свръх високите лазерни и рентгенови технологии.

Тримата ученика от Математическата гимназия в Казанлък са избрани за едномесечиня стаж- обучение в Сан Диего, на база резултати от различни международни участия, в които са топмедалисти и интереси в областта на експерименталната физика.

Вече са проведени и интервютата с тях, лично от проф. Попминчев и негови асистенти.
Самият Теньо Попминчев прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Теодосий. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия.През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. Теньо стартира собствени лаборатории на два континента – Popminchev Labs към University of California San Diego и към Техническия университет във Виена – TU Wien, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантова физика.

В началото на тази година се ражда идеята за сътрудничество между школата за млади таланти на Теодосий Теодосиев и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към лабораториите на проф. Попминчев.Целта е да се даде високотехнологично обучение на най-перспективните млади български физици чрез летен стаж в Popminchev Labs в Сан Диего, Калифорния.

За летния стаж на трите млади българчета в Америка се набират дарения към фондация "ТЕО" за разходите за транспорт, храна и настаняване на тримата стажанти за лято-есен 2019, отличили се с медали на световни олимпиади. Нужната сума е от порядъка на около 15 хиляди долара за пътни разходи и престой на четири човека.

За желаещите да помогнат на тримата младежи в обучението, връзка може да се направи чрез: Владимир Калинов, МBA+359 (87) 7293 269