мобилен телефон
мобилен телефон / ThinkStock/Getty Images
НСИ преустанови провеждането на анкетни проучвания, които се реализират чрез директен контакт с населението, и спря интервютата „лице в лице“. За периода на обявеното извънредно положение статистическите изследвания на домакинствата ще се извършват чрез анкетиране по телефон или чрез електронна поща, информират от ТСБ-Югоизток.
 
Към настоящия момент се провеждат „Наблюдение на домакинските бюджети“ и „Наблюдение на работната сила“. Събирането на данни за наблюдението „Статистика на доходите и условията на живот“ (EU-SILC) ще започне след 15 април, като информацията ще бъде събирана по един от двата начина: телефонно интервю или попълване на онлайн анкета от домакинствата.
 
Служители ще се свържат с включените в извадката домакинства по телефон или имейл. За целта:
 
-Всяко домакинство, което вече е било наблюдавано в конкретното изследване и е предоставило телефонен номер за контакт, ще бъде анкетирано по телефона от наш служител.
 
-Всяко домакинство, което попада за първи път в извадка, ще бъде уведомено с писмо по обикновена поща, съдържащо уведомление от отдел „Статистически изследвания - Стара Загора“ и придружително писмо от председателя на НСИ с информация за съответното изследване. Лицето ще бъде уведомено, че е необходимо лично или член на домакинството да позвъни на служител на посочения мобилен телефон или да се свърже по електронната поща, за да се уговори удобно за него време, в което да се проведе телефонното интервю. Писмо ще получи и домакинство, което вече е било наблюдавано в конкретното изследване, но не е предоставило телефонен номер за контакт.

 
Резултатите от статистическите изследвания сред домакинствата са изключително важни. Те са основа за вземане на управленски решения и реализиране на политики в областта на заетостта и условията на живот.