конкурс Веселин Ханчев
конкурс Веселин Ханчев / netinfo
80 млади творци ще превърнат в романтично поетично мечтание и тази старозагорска есен. Толкова са младите дарования, които са се включили в 35-то поредно издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Освен 158-годишната библиотека, другите традиционни организатори на стойностния литературен форум отново са Община Стара Загора и Къща-музей „Гео Милев”.

Любопитен факт е, че тази година преднината на дамите, осмелили се да изпратят поетичните си творби до първия октомврийски ден, е просто внушителна - 63 момичета срещу 17 момчета. Всички те са на възраст между 14 и 25 години, никой от тях все още няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие в конкурса „Веселин Ханчев”. Отпечатването на първата книга е голямата награда в него.

При момичетата най-много дарования са във възрастовия диапазон 17-18 години, а при момчетата преобладават участниците на 19-20 години. И 35-то издание на поетичния конкурс неизменно остава популярно сред младите хора у нас, показва предварителната справка по населени места, почти всички градове са се представили със свои таланти. Най-много са от София (22-ма), Стара Загора (8), Варна (5-ма) и Казанлък (3-ма), има участник и от немския град Манхайм, а миналата година имаше от италианския град Савона. Литературните заложби се развиват навсякъде, доказват с поезията си представители на 4 села.

Всички те ще бъдат преценявани от жури, съставено от поета, журналист и университетски преподавател Марин Бодаков, поетесата, редактор и драматург Мария Донева и поета Иво Рафаилов. Иво се изявява и като графичен дизайнер, той е един от бившите лауреати на конкурса през 1995 г., спечелил „Златното яйце”. Тримата литературоведи в журито ще са равнопоставени. Те заедно ще решат кои са най-достойните трима поети.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 2 ноември. Традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито ще се проведе на 3 ноември в Къща-музей „Гео Милев”.