350 000 лева за Долината на тракийските царе
350 000 лева за Долината на тракийските царе / Община Казанлък

350 000 лева отпуска Министерството на финансите за Долината на тракийските царе, съобщиха от Община Казанлък. 

При скорошното си посещение в района вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов обещаха, че държавата ще предостави общо 1,5 милиона лв. за подготовка и реализиране на проект, който да гарантира номинацията на Долината на тракийските царе за списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти.

С отпуснатите сега 350 хиляди лева ще се изработи общ устройствен план на Долината на тракийските владетели, както и три проекта за нови защитни постройки на Оструша, Хелвеция и Грифоните, които от години са покрити с неподходящи за съхраняването и експонирането им съоръжения.

С 50 хиляди лв. историческият музей „Искра" ще започне и разкопките и консервацията на още една тракийска могила - тази край Бузовград. Идеята на археолозите е с експонирането на новият паметник и включването му в туристическата карта на Долината да се създаде уникален туристически комплекс между гробницата и древния мегалит „Вратата на слънцето", използван от древните траки като светилище и обсерватория.

След като до края на годината бъде завършен проектът за социализация и консервация на храмът-гробница Шушманец, той също ще бъде включен в маршрутите за културен туризъм вКазанлък.

В Долината на тракийските царе Казанлък са регистирани над 1000 тракийски могили, от които са проучени по малко от 10%. Уникалния археологически комплекс край Казанлък може да представи в пълния и блясък една от най-старите култури на континента, показвайки, че цивилизацията на Европа започва от тук.