34 произшествия през вчерашния ден
34 произшествия през вчерашния ден / netinfo
Пожар е възникнал в двора на земеделска кооперация в село Средно градище, община Чирпан вчера следобед, в сухи треви и храсти. По-късно се е пренесъл върху покривна конструкция на краварник. В гасителните действия са участвали девет огнеборци с три противопожарни автомобила. Унищожени са 500 кв.м. покривна конструкция, 250 кв.м покрив с керемиди и 250 бали слама. Спасени са склад, работилница и стопански постройки. Причините за произшествието се изясняват. Предполага се, че пожарът е възникнал поради небрежност при боравене с открит огън. По случая е образувано досъдебно производство.

Общо 34 произшествия са обслужили огнеборците в областта през вчерашния ден. 27 от тях са запалвания в сухи треви и храсти, 11 са възникнали на територията на община Стара Загора, 5 – на територията на Казанлък, 6 – на Чирпан и 6 - на Раднево.

От пожарната предупреждават, че паленето на огън в близост до избуялата и вече суха растителност в края на лятото крие сериозна заплаха. Евентуална поява на вятър би довела до прехвърляне на огъня от сухите треви в горските масиви или в стопански обекти. В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и спасяване припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

От днес РС ПБС в областта организират обходи на селскостопанските имоти за контрол по изпълнение забраната за палене на стърнища и санкциониране на нарушителите.