333 гайди-нов световен рекорд в книгата на Гинес
333 гайди-нов световен рекорд в книгата на Гинес / DarikNews.bg

333 каба гайди заручаха в един глас на сцената в Зала 1 на НДК в сряда вечерта. Със своето изпълнение музикантите поставиха нов световен рекорд в книгата на Гинес. Повод за събитието е посещението на Шри Шри Рави Шанкар, основател на фондация „Изкуството да живееш". Той е в България за втори път.

За да бъде зачетено постижениео в книгата на Гинес, гайдарите трябваше предварително да са репетирали заедно. Задължително беше и присъствието на специално поканено жури.

Пълната зала стана на крака, когато завесата бе дръпната и на сцената се появиха 333 гайдари. Най-малкият от тях беше на 9 години, а най-възрастният Бай Стойо на 80.

Вечерта откри Деси Добрева с песента „Една българска роза", а за финал на сцената излезе Елица Тодорова, която изпрати гостите с народна песен. Преди да зазвучат гайдите Шри Шри Рави Шанкар получи „Награда за човешки ценности" от фондация „Човещина".

Приходите от събитието ще се използват за социалните проекти на фондацията "Детство без агресия" и "Свобода зад решетките". До момента повече от 4000 деца са участвали в програмата „Детство без агресия", която възражда и развива човешките ценности в българските училища и социалните домове.

В присъствието на Шри Шри Рави Шанкар от 16 до 20 май се провежда курса „Изкуството на тишината" (Част 3). България е първата страна в света, извън територията на Ашрамите в Индия и Германия, където ще се състои този курс.

Голяма част от отговорността за подготовката и организирането на музикантите се падна на старозагорката Соня Драгова, която координира събитието.