32 клиники и отделения в болницата след структурните реформи
32 клиники и отделения в болницата след структурните реформи / DarikNews.bg

Поради липса на кворум предвиденото Общо събрание на акционерите на болница „Ст.Киркович" не се състоя. Следващата дата е 17 юни.

Стремим се да запазим финансовото състояние на здравното заведение стабилно, като месечната ни заработка е около 2,5 млн лева. Натрупаните към момента задължения не надвишават 20 млн. лева. Те нарастват заради недофинансирането на клиничните пътеки, убеден е изп. директор на болницата д-р Петър Атанасов.

„Много е трудно при сегашните разчети и при това финансиране на пътеките да имаме качествен европейски здравен продукт. Надявам се съвременните методи-електронно досие и здравна пациентска карта, по-скоро да бъдат приложени, за да можем да проследяваме реалната медицинска дейност на болниците и това, което се инвестира в пациентите. Все още има много места, където„играе химикалът", надписването продължава и се усвояват публични средства от Касата без да има реална дейност. Уверявам ви, че в болница „Ст.Киркович" няма нито един надписан пациент".

Приключиха и структурните реформи около обединението на двете болници: функционират 32 клиники и отделения, четири са с дублиращи функции, 43 са медицинските специалности, по които се осигурява дейност. За съжаление, една от липсващите е кардиохирургията, но д-р Атанасов изрази увереност, че тя ще бъде отново възстановена. „Нямаме отлив на лекари, а движението на здравния пазар е съвсем естествен процес. Изпитваме обаче нужда от квалифицирани медицински сестри".

На 3 юни болница "Ст.Киркович" ще отбележи 130 години от създаването си.