185 души с присъди от Окръжния съд миналата година
185 души с присъди от Окръжния съд миналата година / DarikNews.bg

185 души са осъдени през изминалата година, съобщи председателят на Окръжния съд в Стара Загора Тоньо Тонев. Двама от подсъдимите са били оправдани.

Няма осъдени на доживотен затвор, а най-тежкото наказание, постановено от магистратите, е 25 години лишаване от свобода.

От съда отчитат значително увеличаване на броя на наказателните дела. Най-голям е делът на съдебните процеси за общоопасни престъпления - транспортни и наркотични, както и на престъпленията против собствеността. Стопанските престъпления влезли в Съдебната палата са били 25. 18 са за подкуп, а 5 са за престъпления по служба.

„Увеличението при наказателните от общ характер дела е осезателно. Приключени през годината са 166 и са с 33% повече от предходната година, когато са били 125", отчете Тоньо Тонев.

Повече, особено в сравнение с първите години на кризата, са и делата за обявяване на фирми в несъстоятелност. Докато миналата година съдът се е произнасял по искания за фалит 39 пъти, през 2009 година тези дела са били 12.
Значително са намалели обаче съдените за престъпления против данъчната и осигурителната система.

По-голям е и общия брой на всички дела постъпили в съда - 2978 при 2662 през 2010 година. Наказателните са скочили с 22%, търговските - 18 %, фирмените - 11%. Приблизително сходен в процентно съотношение е и броят на приключилите дела.
Обратната тенденция - на намаляване, се наблюдава при гражданските дела, съобщи председателят на Окръжния съд в Стара Загора.

Според паралелна справка подчинените му са сред най-натоварените съдии в страната. Един магистрат е гледал месечно по 14,33 дела, при средна натовареност на колегите му в България от 10,33 дела.

През миналата година Окръжният съд е дал 872 разрешения за използването на Специални разузнавателни средства, като само данните извлечени от 143 от тях са били използвани като веществени доказателства. През 2010 година разрешените СРС-та са били 823. От началото на новата година се забелязва тенденция на намаляване на исканията за използването им от органите на досъдебното производство, отчете още Тоньо Тонев.

При настоящия бюджет на Окръжния съд в Стара Загора, който е намален с 4% спрямо миналогодишния и възлиза на малко над 2 млн. лв., едно дело излиза на данъкоплатеца 734 лв. През 2010 година то е струвало 865 лв. Половината от изхарчените по съдопроизводството пари се възстановяват от събраните държавни такси, отбеляза Тонев.