12,2% избирателна активност към 16 часа, най-ниска в ромския квартал
12,2% избирателна активност към 16 часа, най-ниска в ромския квартал / DarikNews.bg, архив

12,2% е избирателната активност към 16 часа в първия за Стара Загора местен референдум с въпрос „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово?". Гласува се в 202 избирателни секции в 51 населени места на Община Стара Загора. Имащите право на глас са 149 434.

Най-висока е избирателната активност в централните градски секции, отчита председателят на Общинската избирателна комисия Таньо Брайков. По думите му, най-ниска е в избирателните секции, разположени в ромския квартал „Лозенец" и в селата. 15 % от имащите право на глас в Змейово, вече са упражнили своя вот.

Въпреки резултатите, кметът на селото, до което е разположен полигона Никола Пеев смята, че активността е слаба. Една от причините според него е, че има хора, които работят на полигона. „Те не искат да гласуват, защото го чувстват като някаква даденост, но пък не се замислят за други неща".

За да бъде легитимен референдумът трябва да гласуват поне 71 728 гласоподаватели, а за да породи правни последици, поне половината от тях, трябва да отговорят с „да" на въпроса„Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово?". Решението за допитването беше прието от Общинския съвет с пълно мнозинство.