1 година Il Mondo Jazz Nights – клубът с  нов интересен  проект на 14 ноември
1 година Il Mondo Jazz Nights – клубът с нов интересен проект на 14 ноември / netinfo

Преди 1 година в Стара Загора стартираха първите по рода си джазови клубни вечери - Il Mondo Jazz Nights. Оттогава до сега поне веднъж месечно в града липите звучи джаз на живо и то там, където тази музика се чувства у дома си, а именно в клуба. Първото събитие бе с участието на певицата Диана Младенова, пианистът Мирослав Турийски и басистът Александър Леков. Впоследствие на сцената на Ил Мондо са гостували изключителни музиканти като китаристът Николай Карагеоргиев, вокалистът Петър Салчев, пианистът Милен Кукошаров, големият Теодосий Спасов и разбира се мн.др.

За да има интерес, в репертоара на Il Mondo Jazz Nights, винаги се е залагало на разнообразието в стиловите направления на джазовата музика - в клуба са гостували проекти с различно звучене: от суинг и би боп - до джаз рок, и дори фънк, и соул.

И докато миналия месец публиката в Стара Загора слуша с удоволствие вечните теми на Коул Портър, Джордж Гершуин и Хенри Мансини, сега музикалната посоката е по-различна - този път меломаните ще чуят пиеси на гениалния китарист Джон Скофийлд, джаз стандарти и авторски композиции на „Койчев - Турийски проект". Въпреки че имената са две, музикантите в бандата са трима: Веско Койчев - китара, Миро Турийски - клавишни и бас, и Начо Господинов - ударни.

Вероятно едно от най-любопитните неща в този проект е, че пианистът Миро Турйски свири бас партиите и то с......крака! За тази цел пловдивчанинът използва крачна клавиатура от 2 октави. Самият Турийски казва с усмивка  по този повод: „Узурпирам по-голямата част от ритъм секцията с помощта на долните си крайници"

Безспорно най-известното име в проекта е това на Веселин Койчев - Веско е роден в Стара Загора, но близо 30 години живее и работи в Пловдив. Основател е на една от най-известните бг джаз формации Джаз линия(заедно с Теодосий Спасов и Йълдъз Ибрахимова). Койчев е и дългогодишен ръководител на друга култова група - "Бели, зелени, червени". В момента е част от популярното Акустично трио 3000, в което участват още Иван Лечев и Цветан Недялков.

 

Кратко видео от джаз вечер в Il Mondo с участието на Николай Карагеоргиев квартет:

http://www.youtube.com/watch?v=98y-CiCx52s