/ БТА
Жители от столичния квартал "Зона Б-5" се събраха на пореден протест заради строеж в близост до блок 18. Причината хората да протестират е страхът от пропадане на блок 18 заради терена и строежа пред сградата.

Според събралите се граждани, строежът в близост застрашава обитателите на блока, като ги лишава от нормална пътна инфраструктура и е препятствие за бързия достъп на линейки и пожарни.

Историята тук е дълга, започва през 2015 г., когато е извършена и приватизирания на имота, който се намира пред блок 18. Това каза Диана Шейтанова, една от протестиращите. Ще го наречем “търг обявен от Общината”, на който се явява един единствен участник и чрез наддаване закупува имота, обясни Шейтанова.

БТА

Проблемът ни не е толкова инфраструктурен, по-скоро фактът, че почвата е блатиста, обясни Шейтанова. Миналата година започнаха да поставят набивни пилони, които моментално афектираха конструктивно нашия блок, твърдят протестиращите. Шейтанова обясни, че проектът на блок 18 е бил за 20 етажа, но заради тази блатиста почва е спрян на 10 етажа. 

Протестиращите смятат, че от вибрационните процеси, които са се получили при поставянето на набивни пилони, блок 18 е афектиран. Предната страна на блока има пропадания, улицата също е пропаднала, добави Шейтанова. "Резултатът е, че в трите корпуса на блока има усуквания, провисвания и пропадания", посочи тя. 

протест София блок
БТА

Искаме от Столичната общината и Регионалната дирекция за национален строителен контрол да се направи едно неутрално геоложко проучване, което дори да ни обори, да бъде експертно. На въпрос постигат ли добра комуникация с общинската администрация, Шейтанова посочи, че имат разбиране. През август беше създадена работна група, припомни Шейтанова, очакванията ни са тя да бъде направена от експерти и да работи с експерти. Ако исканията ни не бъдат чути, продължаваме с протестите, категорична бе Шейтанова. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николета Василева/БТА